Wat doe je tegen een koortslip?

Een koortslip is een virusinfectie van de huid op en rondom de mond. De klachten beginnen vaak met jeuk en een branderig gevoel, daarna zwelt de huid op en ontstaan er blaasjes die gevuld zijn met vocht. In deze fase is een koortsuitslag zeer besmettelijk en kan het virus door kussen verspreid worden. Dit is met name voor pasgeboren baby’s erg gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn.

Wat is de oorzaak?

Het wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus, dat zich in 2 soorten manifesteert; type I bevindt zich op en rond de mond en bij type II is het Herpes Genitalis virus de boosdoener. Eenmaal besmet met het virus ben je levenslang drager, want het virus trekt zich terug in de zenuwbanen van het lichaam en steekt van tijd tot tijd weer de kop op. Dat is ook de reden waarom een koortslip vaak op dezelfde plek terugkeert.

Als je weerstand afneemt of je wordt ziek en overvallen door koorts kan het virus opzetten. Ook verbranding in de zon, UV straling en sommige cosmetische behandelingen zoals agressieve peelings en microneedling behandelingen kunnen een koortslip ’triggeren’. In deze gevallen zou je preventief kunnen smeren met een anti-viraal middel zoals: zovirax, zelitrex en famocyclovir. Ze bevatten allen de werkstof acyclovir, die bij de drogist als huismerk voor de helft van de prijs te koop zijn.

koortslip

koortslip

Wat kan je ertegen doen?

Ik heb zeker al 40 jaar last van koortsuitslag of ‘krent’ zoals mijn vader dat plagend noemt. Als ervaringsdeskundige ben ik dan ook een groot voorstander van een holistische aanpak van het koortslip virus. Dat wil zeggen dat ik medicinale anti-virale middelen combineer met natuurlijke middelen, voeding en mindset training.

Komt er dus onverhoopt een koortslip door dan zijn er naast de genoemde anti – virale middelen tal van natuurlijke huismiddeltjes uit grootmoeders keukenkastje zoals: deppen met alcohol, tea tree olie, azijn om de huid te ontsmetten en daarna  vet te houden met zinkzalf.

Naast gezonde voeding die rijk is aan vitaminen en anti-oxidanten is het slikken van een goede multivitamine welke o.a. vitamine C, D en zink bevat, onontbeerlijk. Zo blijft je weerstand hoog en zal het virus in ruste blijven. Daarnaast is L-Lysine een goede tweede; dit is een aminozuur dat niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt maar dat je uit eiwitrijke voeding haalt. Thee getrokken van blaadjes citroenmelisse werken ook anti-viraal. De Green Lemon en Rooibos lemon Beau Tea zijn goede theetjes om mee te nemen bij je eerstvolgende bezoek aan de salon.

In het vochtblaasjes stadium kun je deze voorzichtig doorprikken met een steriele naald. Gooi de naald vervolgens verpakt in een tissue weg. Ga alsjeblieft die naald niet hergebruiken want die is niet steriel meer. Je kunt nieuwe kopen bij de apotheek en anders heb ik ze altijd op voorraad. Het vocht vang je op met een tissue en daarna was je grondig je handen om het virus niet verder te verspreiden. Zelf probeer ik naderhand de koortslip zo snel mogelijk te laten indrogen doordagelijks een aantal keren aan te stippen met glycolzuur 10%. Dit prikt enorm maar desinfecteert gelijk en daarna blijf ik smeren met een van de anti-virale middelen.

Hou de lippen goed vet met afwisselend zinkzalf en acyclovir, laat het korstje niet barsten buiten in de kou of tijdens een lachbui en bijt niet op je lippen. Jammer maar helaas; gebruik even geen lipstick of lipbalsem. Je lipstick raakt besmet en je verspreidt het virus hiermee.

Wat bedoel je met mindset training?

De kracht van gedachten wordt nog immer onderschat en er zijn tal van cases waaruit blijkt dat waar je aan denkt je aandacht naar gaat. Zo werkt het volgens mij ook met het lichaam en somatische klachten: zo binnen zo buiten. Dit proces kun je een positieve wending geven door te werken aan je mindset of levenshouding.

In het geval van een koortslip zou je kunnen denken dat je jouw gevoelens of een persoonlijke mening graag wilt uiten  maar uit angst of wat voor reden dan ook zwijgt. Je richt je irritatie en verwijten naar binnen en kropt je boosheid op.  Zo groeit en bloeit het virus rond je lippen en vertellen de koortsblaasjes het verhaal dat jij zelf niet uit.

Spreek je uit en zeg wat je bedoelt en voelt. Ben trouw aan jezelf en ga in dialoog met de ander, daar groeien jullie beide van en daar zullen jij en je (koorts)lip zich uiteindelijk beter bij voelen.

(laatste alinea bron: ‘De sleutel tot zelfbevrijding’  encyclopedie van psychosomatiek – Christiane Beerlandt)

Een gedachte over “Wat doe je tegen een koortslip?

  1. Af en toe word ik geplaagd door een koortslip. Wat ik nu doe is ’s nachts een pleister plakken op of onder de lip. De pleister knip ik uit een rol pleister die ik koop bij de drogist. De pleister knip ik met een soort flapje, dat dan over de koortslip komt. Dit moet dan na het eten, drinken en tandenpoetsen. Het ziet er raar uit, dus daarom alleen ’s avonds en ’s nachts gebruik ik dit. De volgende dag geen centje pijn. Het gaasje werkt ontsmettend en het plekje wordt snel kleiner en geneest sneller. De dure plakkertjes van Compeed blijven bij mij niet goed zitten en ik vind ze te duur. Het proberen waard, ik heb er baat bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.