Nu kun je helpen…

‘… aan een onderzoek door het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis hoe het eigen afweersysteem van patiënten kankercellen kan opruimen. Het Heerhugowaardse raadslid Carola van ’t Schip wilde boegbeeld zijn van deze actie…’

Deze woorden komen uit de eerste alinea van een artikel in Alkmaarse Courant op maandag 15 mei jl waarin zij een hartenkreet doet om geld in te zamelen voor het onderzoek voor de bekostiging van immunotherapie tegen kanker.

Carola, een mooie jonge vrouw in de bloei van haar leven, heeft zelf uitgezaaide melanoomkanker en ze is geselecteerd voor immunotherapie. Er is geld nodig, veel geld, om voortdurend onderzoek te doen naar deze vorm van kankerbestrijding.

Terwijl ik lees gaan mijn gedachten terug in de tijd. Het is bijna 23 jaar geleden dat een andere jonge mooie vrouw, een bevriende collega, ziek werd en overleed aan de gevolgen van een zeer ernstige vorm van huidkanker; een melanoom. Ze was gewoon nog te jong en het verdriet was te groot, ik heb het nooit helemaal verwerkt. Destijds stond de medische wereld voor een groot raadsel, er waren maar drie mensen in Nederland die deze agressieve vorm van huidkanker hadden. Drie mensen! Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen.

Tegenwoordig is huidkanker volgens KWF de meest voorkomende kankersoort en krijgen jaarlijks 55.000 mensen een vorm van huidkanker. We staan er in Nederland niet goed voor; volgens Alkmaarse Courant heeft ons land de meeste sterfgevallen van de EU, alleen Slovenië kampt met slechtere cijfers.

Ons lichte huidtype I t/m III is daar de oorzaak van en teveel exposure aan zon en zonnebank. Wist je bijvoorbeeld dat 50% van de meeste zonschade ontstaat voor het 18e levensjaar? Wisten wij veel! Als kind werd je vroeger in je blote buikje buiten in de zon gezet want de zon was immers ge-zon-d voor je. Zonbeschermingsproducten waren op kleine schaal beschikbaar en hoger dan factor 4 of 6 kan ik me niet herinneren. Er waren zelfs vrouwen die zich met kokosolie factor 0 insmeerden omdat je dan zo lekker bruin werd.  En er waren mensen die heel erg verbrandden omdat ze eerst nog een duik namen en de waterdruppels als vergrootglas in de zon functioneerden. Van een gat in de ozonlaag had toch nog niemand gehoord, of zeg ik nu iets geks?

De 3 belangrijkste soorten huidkanker zijn:

  • Basaalcelcarcinoom (BCC) 75-80% van de gevallen
  • Plaveiselcelcarcinoom (PCC) 10 %
  • Melanoom (kwaadaardige moedervlek) 10%

In stadia daarvoor bevinden zich de benigne/goedaardige en premaligne/kwaadaardige huidafwijkingen die ik de laatste jaren steeds vaker in mijn behandelstoel te zien krijg. Huidkanker ontstaat in de basaalcellaag van de huid door aanleg, veroudering en externe factoren als UV licht.

Het basaalcelcarcinoom komt het meeste voor en vaak op zonblootgestelde gebieden zoals het gezicht en de behaarde hoofdhuid. Dit soort plekken groeit langzaam en kan uitzaaien in 5 % van de gevallen. Op de gezicht- en hoofdhuid neemt de kans op uitzaaiingen echter tot 20% toe. Mits tijdig behandeld heeft BCC een uitstekende prognose.

Het plaveiselcelcarcinoom komt minder vaak voor, zaait ook in 5% van de gevallen uit en heeft, afhankelijk van locatie en grootte een gunstige prognose.

Een melanoom is een kwaadaardige pigment (moeder)vlek en komt ook minder vaak voor. Er is een piek waar te nemen tussen 40-50 jaar en 5-10% is erfelijk. Een melanoom ontstaat in korte tijd en groeit snel boven het huidoppervlak uit. Het wordt altijd door middel van incisie met een ruime veilige marge omheen weggesneden. Ik heb mij door een dermatoloog laten vertellen dat bij melanomen van 1-2 mm de 5 jaar overlevingskans op dit moment tussen de 100 en 90% is. Bij melanomen groter dan 4 mm daalt dit al naar 50%. Tijdig waarnemen en een arts bezoeken is mijn advies.

Een bezoek aan een huidexpert kan zeker helpen. Ik zie je huid met enige regelmaat en kan in een vroegtijdig stadium plekjes signaleren. In de opleiding Dermatologie voor schoonheidsspecialist die ik bij U-Consultancy volgde, heb ik duidelijke criteria geleerd om deze aandoeningen te herkennen als zijnde “pluis” of “niet pluis”. In het laatste geval verwijs ik altijd door naar de huisarts. Daarnaast maak ik foto’s voor mijn klantdossier en monitor ik die samen met mijn gasten om de zoveel tijd om te kijken of er verschillen zijn ontstaan.

UV bescherming

Op bewolkte dagen (ook in Nederland) en in de herfst en winter is er UV straling. Tijdens skivakanties is de UV-straling op grote hoogte en gereflecteerd door witte sneeuw juist extra schadelijk.

UVA stralen zorgen voor activatie van de pigmentcellen, gaan diep in de huid en maken daar de elastine cellen kapot. Deze stralen zorgen voor “aging” het engelse woord voor veroudering. UVB stralen gaan weliswaar minder diep, maar zijn het meest schadelijk en zorgen voor “burning” verbranding. Soms hoor je nog wel eens over UVC straling. Die wordt door de ozonlaag uitgefilterd , als die tenminste nog niet is aangetast door smog en vervuiling.

UV licht zorgt altijd voor schade in het DNA, zonder DNA schade ontstaat er geen bruin kleurtje. Ik wil niet lullig doen, maar denk daaraan als je zo bruin mogelijk terug wilt keren van vakantie.

UV bescherming kan veel doen. Natuurlijk heeft de huid zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Een kwartiertje zonlicht per dag is al voldoende voor het lichaam om via fotosynthese vitamine D aan te maken. De rest van de dag de huid beschermen tegen UV straling is de beste preventieve manier om de kans op huidkanker te beperken. Daarnaast biedt een UV-beschermingsfactor van minimaal 20 ook bescherming tegen huidveroudering, want de zon vormt de grootste bron van veroudering.

Een UV factor biedt dus dubbele bescherming tegen huidkanker en veroudering!

Natuurlijk gaan we Carola en haar lotgenoten helpen! Want samen kunnen we mooie dingen doen voor deze Beauty Powervrouw. In de maanden mei en juni doneren we van elke gezichtsbehandeling €1,- en van elke korte behandeling en verkocht UV product €0,50 aan www.helpcarola.nl. Bovendien bieden we Carola een gratis Look Good Feel Better behandeling aan op het tijdstip dat zij dit wenst.

Wil je ook doneren, ga dan naar de website of like en doneer via www.facebook.com/HelpCarola en zegt het voort!

We wensen Carola en haar familie heel veel licht en liefde!