Zo hou je bij hitte je oksels fris

Tijdens warme dagen zweet je veel en het is een gedoe om de hele dag okselfris te ruiken. Ik zie soms vrouwen meerdere keren per dag veel deodorant opspuiten om nare transpiratiegeurtjes te voorkomen. Met de overgang in het zicht verandert je lichaamsgeur en dat maskeren is soms lastig. Tijdens mijn werk zit ik dicht achter de cliënt en werk ik boven haar gezicht dus wil ik een goede deodorant gebruiken. Ik ging op onderzoek uit.

Research Deodorant

Het menselijk lichaam transpireert om het lichaam op temperatuur te houden. Zweetdruppels koelen de huid als zweetklieren gaat zweten. Zweetklieren zijn onder te verdelen in eccriene (of exocriene) en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren komen op het hele lichaam voor en reguleren de temperatuur bv. bij koorts. Apocriene zweetklieren bevinden zich in de oksels, rond de anus en tepels. Pas rond de puberteit beginnen deze zweetklieren zweet te produceren.

Zweet is een afvalproduct en ruikt niet van zichzelf. De nare geur ontstaat door de vorming van bacteriën op de huid. Bacteriën vinden een warme vochtige oksel een geweldige hangplek om keihard met hun matties te chillen en die vervelende zweetlucht te produceren. Gewone deodorant is voornamelijk samengesteld om de nare geurtjes met parfum te maskeren. Er gebeurt verder niets met de zweetklieren of hoeveelheid transpiratie en alleen deo spuiten volstaat bij warme temperaturen niet.

Dagelijks je huid wassen met water en PH huidneutrale zeep helpt dus om van die vervelende bacteriën af te komen. Daarnaast raad ik aan om een anti-transpirant product gebruiken.

Anti perspirants of anti transpirants zijn gemaakt om de zweetklieren tijdelijk te verstoppen. De werkzame stof is aluminium chlorohydrate dat een buffertje in de porie vormt. Samen met een zink complex dat de poriën laat samentrekken zorgt het ervoor dat zweetklieruitgangen tijdelijk geblokkeerd zijn. Het lichaam produceert tussen de 100-8000 ml zweet per etmaal, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en lichamelijke inspanning. De afvalstoffen verlaten uiteraard ook via andere zweetklieren dan de okselklieren het lichaam.

Ik probeerde Nivea Anti-persiprant Stress Protect (€3,69 voor 150 ml. Spuitbus) en was blij met de langdurige frisheid en geur. De spray liet helaas een witte waas achter op al mijn jurkjes en shirtjes en viel om die reden af.

Ghèn PreodorantTijdens de Beauty Beurs in september 2016 kocht ik een tube Ghèn Preodorant crème (prijs varieert op internet tussen €10-€13,- voor 15 gr.) om bij hoge temperaturen nare (zweet)geurtjes te elimineren.

Ghèn heeft geen eigen geur. Het product is vervaardigd uit natuurlijke substanties en zegt slechte zweetgeurtjes met een gecontroleerde werking voor tenminste 6 dagen te voorkomen en uit te schakelen. Ja, je leest het goed: het belooft dat je 6 dagen lang kunt wassen en transpireren zonder daar iets van te ruiken.

Ingrediënten o.a.: petrolatum (verzamelnaam voor diverse minerale oliën die de huid dmv een filmlaagje verstoppen) zinkoxide ( wit mineraal poeder met een adstringerende werking dwz poriën samentrekkende werking) laureth 4/PEG is een microplastic die niet afbreekt als deze in het rioolwater terecht komt, lanoline (wolvet, heeft net als minerale oliën een afsluitende werking) paraffine (gewonnen uit ruwe aardolie, zie lanoline) triclosan (komt vooral voor in handzepen en uierzalf en voorkomt de aanwas van bacteriën op de huid. Bij veelvuldig gebruik kan het de hormoonhuishouding in de war brengen omdat het zich ophoopt in het lichaam. Het is niet biologisch afbreekbaar en derhalve schadelijk voor het milieu).

Heel eerlijk; ik word hier niet blij van… het past niet bij mijn filosofie: natuurlijke huidverzorging met respect voor mens en milieu.

Omwille van dit artikel geef ik het voordeel van de twijfel. Na het douchen masseer ik een dunne laag crème onder de oksels in. Ik heb daarna gewoon deodorant aangebracht omdat Ghèn niet ruikt en ik het toch prettig vind om okselfris te ruiken tijdens mijn werk. Bij een temperatuur van 30 graden hielp dit tot het einde van mijn werkdag. Daarna rook ik de zweterige matties weer en heb ik Ghèn dagelijks op gewassen oksels aangebracht. Bij mij werkte dit product niet significant beter dan alleen deo. Nee, ook dit product is niets voor mij.

Therme Skincare Anti-Transpirant (€3,99 voor 150 ml. Spuitbus) samen met Therme Anti Transpirant 5 dagen behandelspray (€16,30 voor 25 ml.): het belooft in ieder geval invisible te zijn, dat vinden mijn kledingstukken fijn! Ik behandel de schone huid eerst met de 5 dagen behandelspray. Deze bevat o.a. aluminium chloride, chlorohydrate en triclosan. Direct na het ontharen doet dit een beetje pijn en is misschien ook niet de bedoeling. Daarna gebruik ik de Anti-Transpirant spuitbus. Ik heb hiervoor gekozen omdat de spray variant (€7,49 voor 75 ml.) het spray mechanisme telkens kapot gaat. Ook hier is de samenstelling o.a. met aluminium chlorohydraat icm talc poeder om de poriën te sluiten en de huid te drogen.

Het belooft een zonnige dag te worden met een max van 26 graden. Om 7.30 uur deo gespoten, de geur is vrij subtiel maar dat vind ik niet echt een nadeel. Tussen 12 en 12.30 uur na het sporten gedoucht en opnieuw opgespoten en om 17 uur ruik ik de deo niet meer. Er is weliswaar ook geen transpiratie lucht maar dit voelt ongemakkelijk. ’s Avonds fiets ik naar yogales en daarna is de deo verdwenen. Na een paar dagen stoor ik me aan  de geurloosheid van het product en verbeeld ik me nu of ruik ik toch weer een samenscholing van die akelige zweetklieren.

In acute noodgevallen heb ik altijd een flacon antibacteriële handgel in mijn tas. Zodra bacteriën een meet up onder mijn oksels organiseren ‘was’ ik de okselhuid met de gel. Deze doodt bacteriën en virussen en heeft een terugvettende werking, mijn huid is verzorgd met lipiden en droogt niet uit. Bacteriële  meet-up (z)wreed ? verstoord, werkt altijd! Daarna breng ik opnieuw een anti-transpirant product aan.

Is aluminium gerelateerd aan borstkanker?

Daar zeg je wat! Je leest de laatste jaren steeds berichten dat deodorants met aluminium verbindingen gerelateerd (schijnen te) zijn aan borstkanker. Schokkend nieuws en is dat echt waar?

Ik ging op onderzoek uit. De ingrediënten goeroe binnen de Beauty branche is Marieke Schutte en voor elke review raadpleeg ik haar laatste uitgave van ‘Lexicon van cosmetische ingrediënten’ Hierin staat (citaat): ‘dat serieuze onderzoeken met proefpersonen dit niet hebben aangetoond. Aluminium kan niet door de huid worden opgenomen en daar schade aanrichten. De aluminium zouten bestrijden de bacteriën die de lichaamsgeur veroorzaken.’  (Bron: lexicon 7e geheel herziene druk 2016)

Op de website van KWF las ik de volgende tekst (geciteerd): ‘Onderzoek van zowel de American Cancer Society als het Amerikaanse National Cancer Institute heeft geen relatie gevonden tussen het gebruik van deodorant en borstkanker, ook als de oksel onthaard is… Daarnaast blijkt het zeer onwaarschijnlijk dat parabenen die op de huid via cosmetica worden aangebracht het borstweefsel kunnen bereiken.’

Maar goed, ondanks dat het wetenschappelijk niet aangetoond kan worden, wil dat niet betekenen dat het niet schadelijk is. Twijfel je toch over je gezondheid dan kun je dit recept* proberen (bron: yogalerares Gitta van Sermondt van yogastudio Energyflow) om zelf een natuurlijke deo te maken:

*50 gr backing soda (=sodium bicarbonate het neutraliseert ongewenste geuren en wordt gebruikt in cosmetica producten met desinfecterende werking)

*50 gr maïzena (maïs zetmeel en wordt gebruikt om fijn verdeelde stoffen op te nemen in water/olie)

*4 el kokosolie (bevat vitamine E, B en C, rijk aan mineralen en sluit de poriën niet af zoals vaseline en paraffine/petrolatum doen. Het is een vette olie die niet droogt dus weinig gebruiken).

*eventueel een drupje etherische olie roos of ylang ylang erdoor mengen voor de geur.

Verdomd zeg! Als ik de werking van ingrediënten bekijk zou dit als deodorant best kunnen werken. Elke dag een likje onder je oksels en klaar is kees, eh klier.

Hoe hou jij je oksels fris en laat je me weten wat je van dit artikel vindt?

 

*Note: Mijn dochter heeft dit recept geprobeerd en vond de hoeveelheid kokosolie teveel. Het wordt hierdoor een vette substantie die alsnog de huid afsluit. Kortom; de een zweert bij dit recept en de ander krijgt er knalrode oksels van. het blijft een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt!

Een gedachte over “Zo hou je bij hitte je oksels fris

  1. Wat een interessante blog heb je geschreven! Fijn ook om te lezen dat ook jij je vraagtekens zet bij het gebruik van aluminium in deodorants, zeker in relatie met borstkanker. ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.