Cosmetica of Plastic Soup?

In mijn passie om jouw huid op natuurlijke wijze te verjongen heb ik uiteraard respect voor mens en milieu. Bij de visie van mijn bedrijf passen geen dierlijke ingrediënten en dierproeven. En mijn zorg gaat nog een stukje verder dan dat: Het toevoegen van microplastics in cosmetica producten is al jaren een heet strijdpunt en uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation blijkt dat grote multinationals zich nog altijd schuldig maken aan het toevoegen van deze microbeads in hun producten.

Deze microplastics bestaan uit kleine plastic korreltjes die voorkomen in peelings, tandpasta en nagellak. Microplastics lijken dus te zitten in cosmeticaproducten met een licht schurende werking. Dit noemen we in vaktermen ook wel een abbrasive. De microplastics zijn vervaardigd uit polymeren, polyethylenen (PE, PP of PET) en dit kun je terugvinden in de zogenaamde INCI-lijst. Een volledige opsomming vind je op http://www.plasticsoupfoundation.org/feiten/soorten-plastic/

Bij het verwijderen van deze cosmetica producten komen de plastic korreltjes in het riool en lossen daar niet op biologische wijze op. In zeeën en oceanen ontstaat daardoor een plastic soep met hoge vissterfte en milieuschade tot gevolg. Ook dringt het plastic onze voedselketen binnen omdat vissen deze microplastics aanzien voor voedsel en de mens vervolgens deze vissen consumeren.

Uit hetzelfde onderzoek van de Plastic Soup Foundation blijkt ook dat microplastics gebruikt worden bij de productie van deodorant, lipstick, mascara en andere cosmetica. Zo dragen we allemaal onbedoeld dagelijks bij aan de groei van plastic soep en ik hoop door middel van dit blog een stukje bewustwording bij je te creëren.

Ik noem een mooi voorbeeld: Mijn lieve zus werkt jaarlijks als vrijwilliger op het strand van Terschelling om de aangespoelde plastic soep te verwijderen. Het gaat hier om heel veel afval! En dat is dan alleen nog maar de plastic soep die aangespoeld is. Er zwemt nog heel veel zwerfvuil gewoon in de Noordzee!

Onmiddellijk nadat zij mij hierop attendeerde, heb ik alle peelings en mascara in mijn assortiment eens kritisch onder de loep genomen. Gelukkig zijn de Beauty Partners met wie ik samenwerk net zo milieubewust als ik. Want ik kan met trots zeggen dat ‘mijn’ peelings en de Angel Wings en ‘Carice’ Majestic mascara allemaal vrij van microplastics zijn!

diverse soorten peelings

diverse soorten peelings

Dat komt omdat  deze peelings een enzymatische werking hebben. De enzymen uit papaya en ananas en fruitzuren zorgen ervoor dat de kitsubstantie tussen de dode huidcellen oplost en de schilfers verwijdert. Daarom zijn plastic korrels overbodig geworden.

Twijfel jij over jouw producten of ze duurzaam zijn? Neem eens een kort momentje om de ingrediëntenlijst van je cosmetica door te lezen. Kom je er niet uit? Schroom dan niet om je vragen aan me te stellen. Samen spellen we het etiket uit en wellicht kan ik je een duurzaam alternatief bieden.

Wil je meer weten over microplastics kijk dan op http://www.plasticsoupfoundation.org/ en wil je mee helpen met opruimen van de stranden kijk dan bij www.denoordzee.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.