Wat is toch dat paarse vlekje op je lip?

Vlekjes en plekjes op de huid komen veel voor en worden vaak als storend ervaren. Een donkere, paarse verkleuring op de lippen bijvoorbeeld, kan lelijk doorschijnen in lichte tinten lipstick en het lijkt alsof er iets op je lip zit. De donkere vlek die venous lake wordt genoemd, verdwijnt echter nooit en je vraagt je af wat er aan gedaan kan worden.

Veel cliënten komen met deze vraag bij me in de salon omdat ze het zo storend vinden. Voor mij is het belangrijk om te weten of het om een goed- of kwaadaardige afwijking gaat en wie de juiste persoon is om deze laesie te behandelen. In veel gevallen zijn de plekjes goedaardig en is er heus iets aan te doen.

Venous lake

Venous lake

In de opleiding Dermatologie voor schoonheidsspecialist die ik bij U-Consultancy volgde, heb ik duidelijke criteria geleerd om deze en andere huidaandoeningen te herkennen als zijnde “pluis” of “niet pluis”. In het laatste geval verwijs ik altijd door naar de huisarts. Daarnaast maak ik altijd foto’s voor mijn klantdossier en monitor ik die samen met de klant om de zoveel tijd om te kijken of er verschillen zijn ontstaan.

In het geval van de paarse verkleuring op de lip gaat het om een vaatafwijking en het komt regelmatig voor. Deze vaatafwijking noemen we ‘venous lake’ en je kunt het vergelijken met een spatader op de benen. De vaatklepjes in het bloedvat werken niet meer en stuwen het bloed niet goed door de bloedvaten. Omdat de huid van de lippen dun en doorschijnend is, is de paarse verkleuring duidelijk te zien. Ook kan het weefsel plaatselijk iets opzwellen.

De venous lake afwijking, die vrij diep in de huid ligt, kan behandeld worden met de vaatlaser of electrocoagulatie (Blend methode). Deze behandeling wordt gedaan door een geregistreerde (huid)therapeut of dermatoloog en wordt meestal niet vergoed door een ziektekostenverzekering. Behandeling vindt alleen plaats na diagnosticeren, men moet er zeker van zijn dat het niet gaat om (potentiële) kwaadaardige aandoeningen.

Camouflage behoort ook tot de mogelijkheden. De verkleuring wordt dan tijdelijk gecamoufleerd met make-up producten. Een nadeel is dat dit meestal niet waterproof en longlasting is en elke dag opnieuw aangebracht moet worden.

Vertel me, was dit artikel nuttig voor je?

2 gedachten over “Wat is toch dat paarse vlekje op je lip?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.